tårtbottenduellen

Häromkvällen pratade jag med en vän om olika tårtbottenrecept. Det finns två recept som jag har som standardrecept, men vilken av dom är bäst egentligen? Den här diskussionen gjorde att jag var tvungen att göra en duell mellan dom båda!
 
 
Oavsett vilken tårtbotten du gör, bör du alltid börja med det här. Rita av och klipp ut botten på en springform i bakplåtspapper. Klipp sedan ut två remsor som är några cm högre än din springform, eftersom tårtbotten oftast reser sig högre än vad springformen är (min springform från IKEA är nog högre än genomsnittet så egentligen behöver inte jag såhär mycket högre kanter men tänkte visa er hur det ska se ut). Sedan smörar du springformen lätt, på så vis kan du "klistra fast" pappret.
 
Recept no 1.
 
Det här receptet kallas "lika delar". Du använder dig av tre lika stora glas och utgår alltid från ägggen. I det första glaset knäcker du äggen. I det andra glaset häller du upp socker i samma nivå som äggen. I det tredje glaset häller du på 1/3 med potatismjöl, 2/3 med vetemjöl. Vill man ha en chokladbotten så delar man det såhär; 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl. Du använder så mycket bakpulver som motsvarar ditt antal ägg i tabeller nedan.
 
Till en form på 15 cm i diameter= 2 ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter= 3 ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter= 4 ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter= 5 ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter= 6 ägg + 2 tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter= 7-8 ägg 2,½ tsk bakpulver
 

Till din fördel; ta fram äggen i god tid innan du ska baka så att dom är rumsvarma. Vilket jag såklart glömde till just det här projektet! 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, alltså väldigt väldigt länge. Jag brukar först börja på medelhastighet tills socker och ägg vispats samman lite för att sen övergå till maxhastigheten. Ställ en äggklocka på typ 10 minuter, man tror alltid att man vispat jättelänge och sen har det gått tre minuter. Om man inte vispar äggsmeten riktigt luftig riskrera man att tårtbotten sjunker ihop när den är färdiggräddad. 
 
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noggrannt med en gaffel. Sedan siktar du försiktigt i (inte vispa!) mjölblandningen i äggsmeten. Gör detta med några långa drag från botten av smetskålen och uppåt. Häll sedan smeten i springformen, in i ugnen på 170 grader (varmluft) ca 35-40 minuter. Och öppna för guds skull inte ugnsluckan det första 20 minuterna! Då kommer din tårtbotten bli ledsen och sjunka ihop.
 
Recept no 2.
 
5 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
Principen är såklart detsamma här; helst rumsvarma ägg, vispa ägg och socker tills du tror att du är färdig och vispa då lite till. Ställ en äggklocka på förslagsvis 10 minuter. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noggrannt och blanda (alltså inte vispa!) sen ner det i äggsmeten med djupa stora drag. In i ugnen 170 grader (varmluft) i 40-45 minuter.
 
 
Och vinnaren är .... 
 
 "Lika delar"- tårtbotten till höger på bild! Här ser man också den klassiska "bilringen" på tårtbotten till vänster. Visst händer det att jag misslyckas med lika delar"-receptet ibland men långt ifrån lika ofta som jag har misslyckats med recept no2. Om din tårtbotten ofta sjunker ihop kan det vara att du har för lite mjöl i. På "lika delar"-receptet kan du med fördel ha lite mer mjöl än vad äggen mäter t ex.
 
 
 
Tips & trix!
 
Nu kommer lite tips som jag önskar att någon hade berättat för mig när jag började baka för hundra år sen.
När du tar ut din tårtbotten så tar du bort springkantern och avlägsnar pappret runt omkring kakan. Får pappret sitta kvar så drar det med sig tårtbotten när det svalnar och kanten kommer att vecka sig.  Lägg en tallrik eller skärbräda eller något liknande över kakan och vänder upp och ner på den. Sedan sätter du fast springformen igen och låter tårtbotten svalna helt och hållet. På det här sättet så håller tårtbotten sin form under tiden den svalnar. Det enda jag ser som "risk" med detta är att om du vänder botten för hårt och snabbt så kan du få "bilringar" på din tårtbotten. Men det är en övningssak, det händer även den bästa (alltså mig, haha!).
 
När din tårtbotten har svalnat helt, och innan du ska skära upp den så lägg den i frysen 30 minuter. På så vis så smular den inte sönder när du skär upp den. En tårtbotten håller upp till 3 månader i frysen!
 

Kommentera här: