Oreo Cheesecake-receptet
Några har frågat om recpetet på denna oreo cheesecake, så jag tänkte kasta in den. Jag hittade själv recpetet på en annan blogg men hittar inte den just nu, typiskt! Ajja här kommer det iaf.
DU BEHÖVER DET HÄR
till kakbotten
1 pkt oreo kex
3 msk smält smör
till cheesecaken
350 gram färskost (jag använde philadelphia ost)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver eller fröna från en vaniljstång (jag använder vaniljpulver)
2 ägg, lätt uppvispade
1 dl creme fraiche
1 msk Maizena majsstärkelse
100 g marabou mjölkchoklad (jag har testat både vanlig mjölkchoklad och den med oreokex i)
till chokladganachén
85 gram marabou mjölkchoklad (eller marabou oreo)
3/4 dl vispgrädde
15 gram smör
Ugn 175 grader
OBS! Man bör göra denna cheesecake i en "hel form" och inte en sån där springform, eftersom man ska lägga formen i varmt vatten. En springform läcker in, iaf mina! Jag har dock tillagat denna i en springform utan att ha den i vatten, den blir god men torrare i konsistensen än vad den var första gången när jag gjorde den i en porslinsform som badade i vatten.
Börja med kakbotten. Kör kexen i en mixer, smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Pressa ut kaksmeten i en form så att den täcker botten.
Hacka chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad, ställ den åt sidan så att den svalnar något.
Rör ihop färskosten och strösockret till en jämn smet, blanda sen i vaniljpulver, maizena och dom lätt uppvispade äggen. Blanda sist i creme fraichen.
Ta lite av cheesecakesmeten (5 msk tar jag) och rör ner det i den smälta chokladen.
Häll vaniljsmeten över kakbotten och jämnar till, klicka sen ut chokladsmeten och dra några varv med en slickepott så att toppen marmoreras.
Ställ din form i en plåt (eller en större form) med höga kanter, häll på kokhett vatten till den når halva din form och ställ sedan den i ugnen ca en timme. När den är fast på kanterna men lite dallrig i mitten är den färdig. Stäng av ugnen men låt cheesecaken stå kvar tills den svalnat.
Ställ din form i en plåt (eller en större form) med höga kanter, häll på kokhett vatten till den når halva din form och ställ sedan den i ugnen ca en timme. När den är fast på kanterna men lite dallrig i mitten är den färdig. Stäng av ugnen men låt cheesecaken stå kvar tills den svalnat.
Gör sen chokladganachén. Hacka chokladen och lägg dom i en skål. Värm upp grädden men ta av den precis innan den börjar koka. Häll grädden på chokladen och rör försiktigt om tills allt blandats, klicka sen i smöret och blanda lite till. Låt smeten kallna en stund, när den är lite trögflytande häller du den över cheesecaken. Garnera med krossade oreokex och choklad.
Denna är gudomlig! Lycka till!
